Som obruten mark – fast det redan hänt

På svd.se hör det historiska materialet ständigt till det mest lästa på sajten. Nyckeln till framgång är arkiven. För där går det att hitta okända fakta som inte går att googla fram. För en reporter erbjuder arkiven obruten mark, trots att det redan hänt, skriver Johan Lindberg, journalist på Svenska Dagbladet.

Ett exempel är artikeln om den för många bortglömda storheten och bilpionjären Hans Osterman. Genom Centrum för Närlingslivshistorias arkiv gick det att skapa en fantas­tiskt fin historia där vi kommer nära människan Hans Osterman och hans verk. En historia som är en viktig del av bilens första ögonblick i Sverige, en tid som aldrig kommer tillbaka.

Berättelsen om Osterman har gett över en miljon sidvisningar på SvD.se. Till nästan varje artikel om Stockholm använder jag någon form av arkiv, oftast de hos Centrum för Näringslivshistoria, Stadsarkivet eller Svenska Dagbladets egna historiska arkiv.

Jag älskar verkligen arkiven eftersom det går att hitta historier som inte finns någon annanstans. Det ger en pirrande känsla av att vara på ”obruten mark” – trots att det är saker som redan hänt. Målet är att överraska även de största experterna. Feedback i form av glada mejl från historiker visar att det lyckas ganska ofta.

Här är några av bilderna från Ostermans arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria som Johan använde i sin artikel:

Dela med dig av dina tankar