En bit i ett icke färdigt pussel

Som redaktör för tidskriften Arkiv har jag genom åren haft möjlighet att skriva om lite allt möjligt – men den artikel som legat mig närmast om hjärtat var när jag skrev en artikel om ”oral history” och kopplade det till min mormor och hennes historia.

Det är inte ofta du som skribent får läsarbrev. Efter att min artikel om mormor och hennes historia hade publicerats i tidningen Arkiv så dök dock ett mejl upp från Lars Hallberg på Riksarkivet. Han undrade hur mycket jag hade forskat efter mina släktingar i arkiven på Riksarkivet och undrade om han hade hittat rätt personer. Jag tror ingen i släkten ens hade tänkt på att leta på Riksarkivet. Självklart nappade jag och min mamma på detta och när vi kom dit (till Krigsarkivet då Riksarkivet just då var stängt för ombyggnation) hade han plockat upp personakterna för både min mormor och morfar från bl.a. utlänningsnämndens arkiv.

Arkivmaterialet gav en intressant inblick i både mormors och morfars första tid i Sverige men även en inblick i hur processen att bli svensk medborgare gick till då. Vi kunde följa både lägenheter och anställningar.

I morfars akt hittade mamma en nedskriven historia om hur morfar deserterade under andra världskriget och sedan flydde genom Tyskland där han och en kamrat gömde sig på olika bondgårdar och annat för att slutligen ta sig till Sverige där han träffade mormor.

Men den historien kan ni läsa om i tidningen.